Geçen yazımızda oyun terapisinin ne olduğundan, türlerinden ve biraz tarihinden bahsettik. Bu yazıda ise oyun terapisti nasıl seçilir, kimlere güvenilmelidir bu noktalara değineceğiz.
1.Oyun Terapisti Nasıl Seçilir
Uzman seçerken ilk dikkat edilmesi gereken şey, oyun terapisini veren kişinin mezun olduğu bölüm ve oyun terapisini aldığı kurumun niteliğidir. Terapistin psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatr dışında başka bir lisanstan mezun olmaması gerektiği unutulmamalıdır. Çeşitli sosyal bilimler bölümünden mezun olan kişiler ne yazık ki alan ihlali yaparak hem çocuklara hem ebeveynlere zarar vermektedir. Psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik ve de psikiyatri bölümlerinden mezun olan uzman kişiler çocukların gelişim dönemlerini, yaşlarına uygun zihinsel becerilerini ve patoloji veya uyumsuzluk gösteren maladaptive davranışlarını yakalama, çözümleme ve de destek sağlayabilme becerilerine sahiptir. İkinci olarak oyun terapisi eğitimi dört yıllık lisans (üniversite) hayatında alınmaz. Bu becerinin daha sonrasında bir kurumdan alınması gerekir. Veya yüksek lisans da öğrenilir. Uzmanın oyun terapisi belgesi olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır. Sertifikalarını görmeyi isteyebilirsiniz. Bu çocuğunuzun gelişimi ve alacağı terapinin niteliği için önemlidir. Ne yazık ki şu an ülkemizde ebevynlerin çoğunluğunda bu sorgulama bilinci, çeşitli nedenlerden dolayı oluşmamış durumda ancak bu sorgulamanın uzmana karşı herhangi bir hakaret veya aşağılama anlamına gelmediği, aksine alan ihlalinin önüne geçeceği için işlevsel bir davranış olduğu bilinmelidir.
2.Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer
Ebeveynler genelde çocuklarında gördükleri sıkıntıların bir an evvel geçmesini, her şeyin hızlıca normale dönmesini beklerler. Bu istek doğaldır ancak terapinin doğasına aykırıdır. Terapi bir süreçtir ve bu süreç çocuğa göre belirlenir. Çocuğun mizacı, yaşadığı sorunun niteliği, ebeveynlerin süreçteki rollerini yerine ne kadar iyi getirebildikleri gibi birçok etken sürecin uzunluğunu belirler. Bunu terapist en başta söyleyemez ama süreç içerisinde aileye de bilgi verilerek belli bir sınır çizilebilir. Çocuğun davranış değişikliği en az üç veya dördüncü seanstan sonra başlar. Kalıcı davranış değişikleri için bu süreç sabırla takip edilmelidir. 7 ile 14 seans arasında genelde bir süreç çizilebilmektedir. En kalıcı ve nitelikli sonuç için sabretmek çok kıymetli.
3.Oyun Terapisi Sürecinde Ebeveynlerin Rolü
Çocuklar ebeveynlerinin kontrolü altında oldukları ve desteğe muhtaç oldukları için terapi sürecinde de aynı şekilde ebeveynleriyle bir yol izlenir. Çocuk oyun odasında işlevsel davranışlar kazanabilir ancak bunların kalıcı olması için evde de gerekenlerin yapılması gerekir. Çocuğun uyumsuz davranışları çoğunlukla evde veya okulda veya ikisinin kaynağında meydana gelir. Bu yüzden davranış değişikliği için ebeveynlerin terapistlerle iş birliğinde olması önemlidir. Bu süreç terapistin tercihine göre ebeveynlerle her seansın 10 15 dakikası veya birkaç seansta bir çocuğun durumu ve evde yapılması gerekenler hakkında konuşulan uzun görüşmelerle ilerletilir. Unutulmamalıdır ki çocuğun üç ebeveyni vardır, anne baba ve anne baba ilişkisi. İş birliği ve uyum terapi için elzemdir.
Comentarios