top of page
Kardelen Tacirlioğlu

6 MADDEYLE DAHA VERİMLİ DERS ÇALIŞ!

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Sınav haftası, ödevler, sunumlar, dönem ödevleri derken yoğun bir çalışma programına ihtiyaç duyuyor ama bir türlü odaklanamıyorsanız, bahar aylarının gelmesiyle masa başına oturmakta güçlük çekiyor veya ebeveyn olarak, çocuğunuzu ders çalışmaya ikna edemiyor, çalışsa dahi aklı derste değilse, çalıştığına odaklanmıyorsa, bu yazı tam sizlere göre!





1-Kendi çalışma yönteminizi ve zamanınızı bulun.

Bazı insanlar gece daha iyi çalışırken,bazıları sabah insanı olabiliyor..Kendi hakkınızda düşünün en iyi hissettiğiniz zaman dilimini ders çalışmaya ayırın.


2-Arkada kısık sesli hafif bir müzik bize iyi gelecek…

Bir işle uğraşırken aynı zamanda müzik dinlemenin, bilişsel yetenekleri (örneğin mantıksal düşünme, öğrenme yeteneği ve problem çözme) nasıl etkilediğini belirlemeye yönelik birçok araştırma var. Bu çoğu zaman bir tartışma konusu olsa da okuma, anlamayı daha az gerektiren dersler için kullanılabilecek bir alternatif. Aynı zamanda beyin o sesi işittiğinde çalışılan konu tekrar hatırlanacak,bingo!


3-Uygun ders çalışma ortamı

Çalışılan odanın ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.Çalışma ortamı temiz ve düzenli olmalıdır.Çalışma masasında ilgi dağıtıcı faktörler(oyuncaklar,bilgisayar,tablet vb.) olmamalıdır.Çalışılan odanın havalandırılmış olması da ayrıca oldukça önemlidir.


4-Ufak aralar…

Uzmanlara göre ara vermeden, kesintisiz yapılan çalışmalar verimsizdir.Ders çalışırken, bu nedenle mutlaka her ders arasında, 50 veya 60 dakikada 10-15 dakika ara vermelidir. Çünkü ara vermek, hem odaklanma gücünü artırır hem de öğrenilen bilgileri entegre etmemizi sağlar. Aynı zamanda ara vermek, aralıklı olarak bıkmadan uzun süre çalışmamız için çok etkilidir.

insanlar ara vermeden çalıştıklarında belki 3-4 saat çalışabilirler ancak, ara vererek daha uzun soluklu çalışma imkanı elde ederler.İlkokul dönemi çocuklarının dersten sıkılma süresi ise daha az olduğundan 30 dakika ders çalışıp on dakika ara vermesini isteyebilirsiniz.Ancak bu aralarda teknolojik aletlerden uzak durmalısınız.

5-Planlamak, çalışmanın yarısıdır!

Ders çalışmaya başlamadan önce hangi dersi nasıl çalışacağınızı,ilk olarak hangi dersi çalışacağınızı sırasıyla planlayın.Daha sonra fark edeceksiniz ki,aslında ders çalışmak değil neyi nasıl çalışacağını bilememek zor olanmış.

6-Kokulardan yararlanın.

Duyduklarımızı mı, gördüklerimizi mi yoksa bir kokuyu mu daha kolay hatırlarız? Yapılan araştırmalar, göze ve kulağa gelen uyarıların bazen daha çabuk unutulabildiğini ya da karıştırılabildiğini, ancak koku duyusu ile hafıza arasında göze ve kulağa göre daha yakın bir ilişkinin olduğunu gösteriyor.Çalıştığınız odadaki nesnelere gül yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak koyarsanız, hafızanızın güçleneceği bir ortam hazırlamış olursunuz.

Hepinize verimli çalışmalar dilerim.



Comentários


bottom of page