Besinler yaşamımızı sağlıklı bir düzen içerisinde idame ettirebilmemizin en temel belirleyicileridir. Besinlerle kurduğumuz ilişki ruh ve beden sağlığımızı etkiler. Beslenme rutinimize dahil olan gıdalar bizleri pek çok açıdan şekillendirir. Beslenme yaşamsal bir, dürtüsel bir davranıştır. Ancak bazı çocuklarda besin olmayan gıdaları yemeye karşı istek gözlenebilir. En sık rastlanan haliyle toprak, sigara izmaritleri, kül, kibrit sapları, buz gibi maddeler bu çocukların yeme isteği duyduğu maddelerdir. Bu tür maddeleri yemeye karşı süreklilik taşıyan bir istek duyma durumuna “pika sendromu” adı verilir.
Pikanın ortaya çıkması için belirleyici bazı durumlar mevcuttur. Yetersiz beslenme ilk sırayı hak eden tetikleyici olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra ebeveyn yoksunluğu ya da ilgisizliği de yine çocukların bu tür maddeleri tüketmeye karşı istek hissetmelerine neden olabilir. Ek olarak demir eksikliği, gelişimsel sorunlar ya da psikolojik bazı rahatsızlıklar da pika sendromunu ortaya çıkarabilir.
Bir çocuğa pika tanısı koyabilmek için yapılacak özel testler yoktur. Ancak yine de bir çocuğa pika tanısı koyabilmek için bazı kesin belirleyicilere ihtiyaç vardır. İlk olarak çocuğun yukarıda sayılan türden maddeleri yemesinin süreklilik içermesi gerekir. Bu davranışı gösteren çocuğun en az 2 yaşında olması gerekir. 0-2 yaş arlığındaki bebeklerin maddeleri ağızlarına götürmelerinin tamamen gelişimsel açıklamaları vardır ve bu açıklamalar pikadan oldukça uzaktır. Son olarak da bu tanının koyulabilmesi için kan tahlillerinden yardım alınmalıdır.
Pika kişiye zarar veren bir davranış çeşididir. Yukarıda örnek verilen türden maddelerin yenmesi kişinin sinir sistemine zarar verir. Bağırsak sağlığını bozar. Kabızlığa ya da daha kötüsü bağırsak delinmesine yol açabilir. En net şekliyle bu tür davranışlar gözlenen bir çocuğunuz varsa ertelemeden bir uzmandan destek almak en doğru tutum olacaktır.
Comments