Sorumluluklar yaşamın inkar edilemez bir parçasıdır. Bizler sorumluluklarımıza gösterdiğimiz sadakat ve özen neticesinde kaliteli hayatlar yaşarız. Kişi kendisine atfedilen ya da bilinçli olarak benimsediği gereklilikleri yerine getirdiği ölçüde tatmin yaşar. Kendi özüne olan inancı pekişir. Yerine getirilen her sorumluluk bireyde; “Ben yapabilirim.”, “Başarabilirim.” duyguları yaratır.
Sorumluluk, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de önemlidir. Aslında sorumluluk bilincinin tohumları çocuklukta yetişkinliğe nazaran çok daha kolaylıkla atılır. Bu açıdan çocuklara bazı sorumluluklar vermek bir gereklilik olarak düşünülebilir. Ancak çocuğun sorumlulukları belirlenirken yaşı ve yaşına bağlı yeterlilikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin dört yaşındaki çocuğunuzun sorumluluğu oyunu bittikten sonra oyuncaklarını yerine yerleştirmek olabilir. Ancak dokuz yaşlarındaki çocuğunuzun görevleri kitaplarını düzenlemesinin yanı sıra yemek masasının hazırlanmasına ve toparlanmasına yardımcı olmak da olabilir.
Ayrıca çocuklara verilecek sorumluluklar bir anda topluca tepeden indirilmemelidir. Çocuğa ani ve aşırı sorumluluklar vermek olumsuz davranışlara neden olabilir. Bu yüzden çocuğa gelişimini takip ederek sorumluluk bilinci kazandırmak gerekir. Ek olarak verilecek her sorumluluk çocuğa netlikle açıklanmalıdır. Neyi neden yapması gerektiğini bilmelidir. Görevini yerine getirmediği durumlarda anne babalar sorumluluğu üstlenmemelidir. Çocuğunuzun yerine getirmekte çekimser kaldığı görevlerini doğrudan üstlenmeniz gelişimi açısından olumsuz bir tutumdur. Bu tutum çocukta esasında doğal olarak oluşacak olan “başarmak için çaba gösterme güdüsü”nün oluşumuna ket vurur. Farkında olmaksızın çocuğunuza zorlandığı her durumda pes etmek gerektiğini öğretirsiniz. Ve hatta bir süre sonra çocuk sorumluluklarından kaçınmak için zorlanmayı beklememeye başlayacaktır. Sorumluluk bilinci oluşmamış bir çocuktan daha acı olansa bu çocukların sorumluluk bilincinden habersiz yetişkinlere dönüşecek olmasıdır. Bu sebeple yukarıda da değinildiği gibi çocuklarınıza sorumluluk verirken onların yeterliliklerini göz önünde bulundurun, görevlerini yerine getirip getirmediğini destekleyici bir eda takınarak takip edin. Onun yerine getirmekte çekingen davrandığı görevleri onun yerine yapmak yerine yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun. Yalnızca yardım edin. Işin büyük kısmının çocuğunuz tarafından yerine getirildiğinden emin olun. Ve çocuğunuzun başarısını gülücüklerinizle ödüllendirin.
Comments