Enurezis altını ıslatma ülkemizde birçok çocukta görülmektedir.Peki bu nasıl ortaya çıkar ve nedenleri nelerdir bu sorunla karşılaşan birçok ailenin aklında bu sorular vardır.Doğuştan yada santral sistemi defekti olmayan 5 yaş ve üzeri çocuklarda ilk defa deneyimlenen bir durumdur.Enurezis noktura yani gece altını ıslatma durumu iki şekilde değerlendirilir.Basit tip ve komplike tıp, basit tip geceleri yatağını ıslatma dışında başka belirtisi yoktur.Komplike tipte ise gündüzleri ani tuvaletinin gelmesi, sürekli idrar çıkarma isteği ve kronik kabızlık eşlik eder.
Aileler genelde ilk başta çocuklarının bir rahatsızlığı olduğunu düşünürler böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken çocuğunuzun sıvı alımını kısıtlamaktır.
İdrar kaçırma 5 yaş üstü çocuklarda görülüp yaşla beraber şıklığı azalmaktadır. Enurezis idrar kaçırma sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyi düşük geniş ailelerde daha sık görülür. 5 yaşının üzerinde başlayıp 10-11 yaşına kadar genellikle erkek çocuklarda devam eder.
Basit alt ıslatmaya bir yada birden fazla faktör neden olabilir.Genetik faktörler, uyanma bozuklukları, hormonal bozukluklar idrar kesesi ile ilgili faktörler sorumludur.Görülen vakaların %97 sinde organik bir neden yoktur. % 3 de ise organik yani yapısal bir bozukluk tespit edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu ,üretrada tıkanıklık tip 1 şeker hastalığı gibi bozukluklardır.Altını ıslatmanın görülmesi her iki ebebeyininde enuretik olanlarda alt ıslatma sıklığı %77, anne ve babadan biri çocukluk döneminde bu durumla karşılaştıysa %46 dir. Aynı zamanda tek yumurta ikizi olan çocuklarda görülme şıklığı daha fazladır.
Başlıca nedenleri Uyanma bozukluğu bu durumda altını ıslatan çocukların uykularının derin olması ve ailelerin onları çok zor uyandırdıklarından şikayetçilerdir.Ancak bu durum çocuktan çocuğa değişiklik göstermektedir.Bazı araştırmalar altını ıslatmanın uyku bozukluğuyla alakalı olmadığını kanıtlamıştır.Bu durum çocukların idrar keseleri dolduğunda fark etmemeleri ve aileleri tarafından uyandırılmadığında gerçekleşmektedir.Çocuğun gelişim süreci devam ettikçe bu hassasiyeti kazandığı görülmektedir..Psikolojik nedenler,uyku apnesi,genetik nedenler söz konusu olabilir.
Çocuğunuz en az 3 ay ardisik olarak haftada iki kez bu durumla karşılaşıyorsa, çocuğunuzun aktivitelerini etkilemesi enurezis tanısını verir.
Anne baba olarak yapılması gereken bu durumun iyi araştırılıp çocuğa yaklaşımının bilinçli olmasıdır .Aileler bilmelidir ki her yıl vakaların %15 kendiliğinden düzelmektedir. 5 yaşından önce herhangi bir tedaviye başlanmamalıdır.Tedaviye başlama yaşı genellikle okulla paralel gitmektedir.Hastaların bir an önce tedaviye başlamaları gerekir tedavi için geç kalınırsa bu çocuğun psikolojisini ve sosyal yaşamını etkiler.Aileler akşam sıvı kısıtlaması yapmalı aynı zamanda gün içerisin sıvı kısıtlaması yapılmalıdır.Yatmadan önce kafeinli içecekler,çay,tuzlu gıdalar,kola tüketilmesi sakıncalıdır.Uzun süre bilgisayar ve televizyon izlenmesi çocukta farkındalık ve gerçeklikten uzak olacağı için tuvaletini tutma eğiliminde olur.Kesinlikle çocuğunuza bez bağlamayın.Çocuk giysilerinin ve yatak çarşaflarının toplanmasına aktif katılmalıdır.Cezalandırarak yaptığınız her hareket çocuklarınızda bir kişilik bozukluğuna neden olurken söylediğiniz her kelime de dikkatli olunmalıdır.Alarm tedavisi de zor uyanan çocuklarda çok etkili olabilir altına damlattığı anda çocuk alarmla uyandırılarak çocuğun uyandırılması sağlanır.Başarı şansı %75 olup en az 6-8 hafta uygulanmalıdır.Bu tür tedavide ailenin uyumu çok önemlidir siz ne kadar uyumlu olursanız tedavi o kadar etkili olur. Alt ıslatma psikolojik sorunlardan kaynaklanıyorsa psikoterapi etkili bir tedavi olabilir.
Bu uzun ve zorlu süreçte ailelerin sabırlı ve çocuğa davranış şekilleri çok önemlidir. Tekrar unutmamalıdır ki bu durum geçici bir durumdur.Sizin sabırlı olmanız çocuğunuzun bu durumu daha kolay atlatması anlamına gelir.
Comments