Telefon, tablet ya da telefon bağımlılığı çocuklarda çok sık rastlanılan bir alışkanlıktır. Ekranlardan yansıyan çizgi filmler, çeşitli oyunlar çocukların bir cihaza karşı sınır çizmesini ve kendilerini durdurabilmelerini engeller. Kullanılan ses efektleri, ışıklar ve oyunlarda gücün getirdiği başarı çocukları cihazlara daha da bağımlı hale getirir. Ancak çocukların ilgisine sunulan çizgi filmler ve oyunlar sanıldığı kadar masum değildir. Hatta bazı çizgi filmlerin çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerine çok çeşitli hasarlar verdiği söylenebilir. Bu hasarlara örnek olarak şunlar sıralanabilir:
- Telefon ve tabletle uzun zaman geçiren çocuklar çevrelerine yönelik ilgi ve alakalarını kaybederler. Dolayısıyla merak duygularını yitirirler. Oysa ki merak bir çocuğun keşif ihtiyacını kamçılayan bir duygudur.
- Özellikle erken çocukluk dönemindeki çocuklarda uzun saatler boyunca ekran karşısında vakit geçirmek konuşma yetilerinin zarar görmesine ve gelişimsel gerilemelerin yaşanmasına neden olur.
- Ekran bağımlılığı çocukların bir diğer kişi ile ilişki kurmasını ve bir ilişkiyi yürütme becerisine sahip olmasını engeller. Yaşamın, kişinin kurduğu ilişkilerin niteliği oranında anlamı hale geldiği düşünüldüğünde ekran bağımlılığının çocuklara yönelik ne kadar büyük bir zararı olduğun daha iyi algılayabiliriz.
- Ekran bağımlılığı çocuklarda regresyona neden olabilir.
Görüldüğü üzere ekran bağımlılığının çocukların yaşamında oldukça olumsuz yansımaları vardır. Çocuklara verdiği hasarın tamiri olduka zorlayıcıdır. Bu açıdan uzmanlar, gelişimin çok hızlı gerçekleştiği ve çocuğun bir karakter oluşturduğu 0-7 yaş aralığında ekranın sınırlı kullanılmasını savunuyor.
Comentários