top of page

Çocuklarımızı Enstrüman Çalışmaya Nasıl Teşvik Edebiliriz?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Çocuklar, büyüme dönemlerinde oyunlar oynamak isteyebilirler. Eğer okul çağında ise ödevlerini ve yorulduğunu sürekli dile getiriyor da olabilir. Birçok ebeveyn gibi çocuğunuza anlayış göstererek bir sonraki güne ertelemesine izin verebilirsiniz. Maalesef bir sonraki gün de size yorulduğunu ve ödevlerinin fazla olduğunu dile getirebilir. Bu tabii ki ödev durumuna ve okul da geçirdiği zamanın fiziksel yorgunluğuna göre haklı bir durumda olabilir. Bir sonraki güne ertelemek yerine verebileceğiniz farklı bir tepkiyi değerlendireceğiz.

Genel olarak çocuklar oyun oynamayı severler. Saatlerce enstrüman çalışma fikri onlara korkutucu gelebilir. Bu yüzden enstrüman çalışma fikrini küçük bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Pazartesi gününden Cumartesi gününe kadar 20 dakika veya süreyi arttırarak enstrüman çalışması , 10 dakika dinlenme süresi ve ardından tekrar 20 dakika enstrüman çalışması gerekecektir. Bu 10 dakika dinlenme süresi içerisinde çocuğunuzun hoşlandığı küçük sürprizler yapabilirsiniz. Örneğin; hoşlandığı atıştırmalıklar ya da istediği bir araç-gereci hediye olarak verebilirsiniz. Pazar günü ise tatil günü ilan edilebilir. Birkaç ay sonra ise bu zaman dilimini özellikle eğitmeni ile konuşarak arttırabilirsiniz. Eğer bu zaman içerisinde çocuğunuzun enstrümanında uzaklaştığını fark edersiniz ya da istemediğini açık bir şekilde ifade ediyorsa lütfen eğitmeniyle bu durumu konuşun. Belki de en çok atladığımız diğer konulardan biri sadece çocuğumuzda “sorun” bulmaktır. Bu durumda ki en büyük sorumluluk bizlerin. Eğitmeniyle olan iletişimini özellikle gözlemleye dikkat edin. Aşağıdaki tablo enstrüman çalışma sürelerini ve bir eğitmen olarak benim ön gördüğüm zaman dilimlerini içermektedir. Bu tabloyu örnek alarak uygulayabilirsiniz ya da çocuğunuzun eğitmeniyle bu durumu özel olarak görüşebilirsiniz.


*ÖRNEK BİR TABLODUR.

*DİNLENME VAKTİ İÇERİSİNDEKİ ÖDÜLLER ÖRNEK OLMASI AMACI İLE YAZILMIŞTIR.















*Bu süre içerisinde sol anahtarının nokta çalışmaları ya da istediği bir enstrüman boyama çalışmasını yapabilir. Özellikle boyamasını yaparken arkadan o enstrümanın sesini açarak dinletebilirsiniz.

*Özellikle takdir edilmek isteyebilir. Birkaç dakikanızı ayırarak ailecek konser verirmişçesine onu dinleyebilirsiniz. Bu harika konser karşısında şaşkınlıktan alkışlamayı unutmayınız!


Yukarı da gördüğünüz tabloyu başlangıç seviyesindeki bir öğrenciyi düşünerek hazırlandım. Bu yüzden de çalışma süreleri ve dinlenme vakitleri daha esnektir.

Daima çocuğunuzu takdir etmek onu çalışmaya teşvik eden en büyük motivasyon olacaktır. Unutmayın ki bu motivasyon verdiğiniz atıştırmalık ve hediyelerinizden daha değerli olacaktır.



Commenti


bottom of page