top of page
Yazarın fotoğrafıTıkladers

Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmek Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çocuklarla “kaliteli vakit” geçirmek denildiğinde kavram karmaşası yaşıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirirken onun psikolojik gelişimi için yararlı olan sınırları ihlal ettiğinizden endişeleniyor olabilirsiniz. Kalite vakit denildiğinde çocuğunuzun aklına sınırlamaların olmadığı bir dünya geliyor olabilir. Hatta sizden ona pek çok konuda yasaklar koyduğunuz için şikayetçi bile olabilir. Bunlar bazı ebeveynleri içten içe rahatsız eder. Kendilerini, çocukları için yeterli olup olmadıkları hakkında sorgulatır.


kaliteli vakit geçirmek

Esasında, çocuklarla kaliteli vakit geçirmek belirlenen sınırları ortadan kaldırmanın çok dışındadır. Sınırlar, çocuğun ruhsal ve fizyolojik ihtiyaçlarını karşıladığı sürece mevcudiyetini korumalıdır. Çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gereklidir.


Çocuğun anne ve babasıyla değerler üzerine karşılıklı olarak kurduğu, kişisel sınırların korunduğu her ilişki “kaliteli vakit” olarak adlandırılabilir. Bu ilişki içerisinde doğal olarak sevgi ve anlayışı da barındırır. Çocuk, böyle bir ilişkide onaylandığını ve kabul gördüğünü hisseder. İçsel bir huzurun temellerini atar.

Çocuğu da içine alan bir sohbet ortamı oluşturmak ve bu iletişimde çocuğun sözlerini onun gözlerinin içine bakarak dinlemek kaliteli vakit geçirmenin bir örneğidir. Bire bir iletişim ortamı çocuğun kendine olan güvenini sağlamlaştırmasını sağlayacaktır.


Bununla beraber, çocuğun yaşını ve yeterliliklerini dikkate alarak bir oyun ortamı oluşturmak da kalite vakit geçirmenin bir çeşidi olarak kabul edilebilir. Ancak ebeveynler, oyun sırasında çocukla paylaşım içerisinde olmaya özen göstermelidirler. Onun oyunda başardıklarını tebrik etmeleri gerekir. Böylece çocuğa harekete geçmek için içsel bir motivasyonun tohumları atılır.


Ebeveynler, oyun sırasında oyun dışında telefon, televizyon gibi uyaranlara dikkat kesilmemelidirler. Bütün ilgileri çocukla kurdukları ilişkide olmalıdır. Ayrıca oyunun biteceği vakit bir süre önce çocuğa bildirilmelidir. Böylece çocuk oyunun bitimine hazırlanır. Ebeveynlerin bir anda oyunu kesmeleri çocuğun diğerlerine güvenme dürtüsüne zarar verebilir.



Comments


bottom of page