top of page
Yazarın fotoğrafıTıkladers

Çocuklarınıza küsmeyin

İletişim ihtiyacı, en temel insani özelliklerimizden birisidir. Sevinçlerimizi, başarılarımızı, hüzünlerimizi ve hatta kızgınlıklarımızı bile dil yoluyla muhatabına iletmek isteriz. Konuşmak kadar dinlenmek ve daha önemlisi anlaşılmak insanının vazgeçilmesi mümkün olmayan ihtiyaçlarındandır.


Çocukların iletişim ihtiyacı ile yetişkinlerinki sohbetin niteliği açısından elbette ayrılacaktır. Ancak anlatma ve anlaşılma ihtiyacı açısından yetişkinler ile çocuklar arasında çok büyük farklar yoktur. Çocukların gündeminde doğal olarak son derece hayati meseleler yoktur. Onlar olması gerektiği gibi çocukluk dünyasının renkliliği içerisinde dolaşırlar. Çocuklar muhataplarına bazı yetişkinlere uçuk kaçık gelebilecek zengin hayal dünyalarının arkasından bakarlar. Çocuk, yaşına da bağlı olarak çoğunlukla gerçeklikle arasında ince bir perde olan meselelerinin dinlendiğini gördükçe kendisine bulunduğu ortamda değer verildiğini düşünecektir. İletişim, yani kısaca anlatmak ve anlaşılmak kişiler arasındaki bağları kuvvetlendirecektir.

Bazı ebeveynlerse çocukla sözün değerine dayalı bir iletişim yolu kurmak yerine küskünlüğe dayanan bir yol seçerler. Çocuktan beklentilerini küsmek ve barışmak yoluyla gerçekleştirirler. Bu tutum son derece hatalıdır. Çünkü küsme davranışı anne babaların çocukları ile olan iletişimlerini sınırlı bir süre için de olsa sonlandırmaları anlamına gelir. Çocuk için anne babanın uzaklığı çok yaralayıcıdır. Bazı çocuklar bu hüznü göstermeyip anne babalarının küskünlüğüne karşı direnseler de içten içe ebeveynlerinin gelip onunla konuşması için can atarlar.

Ek olarak çocuk kendisine neden küsüldüğünü anlamayabilir. Ya da zaman içinde küsme barışma davranışından bezip anne babasıyla iletişimini sınırlandırma yolunu seçebilir. Bu yüzden ebeveynler çocuklarına asla küsmemelidir. Daima onu dinlemeye ve anlamaya hazır olduklarını çocuklarına hissettirmelidir. Küsme davranışı çocuk tarafından başlatılsa dahi anne babalar buna destek olmamalı ve asla küskünlüğün bir tarafı olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, küsme davranışı çocuğunuza yapacağınız ağır bir psikolojik şiddettir.



Comentarios


bottom of page