Çocuğunuz tablette ya da telefonda uzun saatler mi harcıyor? Ya da aklı devamlı tablette yarım kalan oyununda mı? Böyle bir durum hiç şüphesiz ki her ebeveyn için can sıkıcıdır. Hatta bazı durumlarda küçük aile krizlerine de yol açabilir. Pek çok anne baba böyle bir bağımlılığı ortadan kaldırmak için çocuğa yasaklar koyar. Tableti ve telefonu saklamak yolunu seçer.
Olumsuz bir davranışı ortadan kaldırmak için ilgili kişiyi uyarandan “yoksun bırakma” pek çok psikoloji ekolü tarafından onaylanır. Böylece kişi haz nesnesine -bu konu bağlamında tablet ve telefona- yeniden kavuşabilmek için kendisine sunulan sözleşmedeki edimlerini yerine getirmek konusundan daha istekli davranır. Ancak çocuğu haz nesnesinden uzaklaştırırken yargılayıcı bir tutum sergilemekten kaçınmak gerekir. Bu noktada çocuğu azarlamak, ceza verir edalar sergilemek de onun gelişimi açısından doğru değildir. Ilk olarak fark edilmelidir ki çocuklarımız bizlerin yetiştiği ortamlardan çok farklı çok renkli erişimlere imkan tanıyan bir çağda yaşıyorlar.
Eğer çocuğunuzu gerçekten bilgisayarından gerekli ölçüde uzaklaştırmak istiyorsanız ilk olarak her iki tarafın fikirlerinin eşit ölçüde önemsendiği bir tartışma ortamı yaratmalısınız. Çocuğunuzu dinlemelisiniz. Onun fikirlerini önemsemeli ve ancak yön gösterici olmalısınız. Ona zaman yönetiminin insan yaşamındaki önemini anlatmalısınız. Böylece çocuğunuz sorumluluk bilinci kazanmaya daha yatkın hale gelir. Ek olarak, haz nesnesinden uzak kalan çocuğa artık bilgisayarda geçirmeyeceği zamanlar için yeni aktiviteler verebilir; ona el becerisi kazandıracak bir müzik aleti, dil becerisi kazandırmak üzere tasarlanmış yeni oyunlar sunabilirsiniz.
Comments