top of page
Yazarın fotoğrafıNazlı Kübra Çevik

Enstrümanların Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Hayatın hızlı akan karmaşasından, çocukları sadece ders - ev modundan çıkarmak gerekir. Bu evrede de enstrümanların önemi büyüktür. Özellikle özel gereksinimli çocuklarda enstrümanlara duyarlılık daha fazladır. Görme yetisi olmayan bir çocuk ebeveyninin yönlendirmesi ile müzik aletlerini kullanma konusunda iyi noktalara gelebilir. Aynı şekilde işitme yetisi olmayan bir çocukta belli bir seviyeye ulaşır.


ÇOCUKLARIN ENSTRÜMAN ÖĞRENMESİNİN GELİŞİMİNE SAĞLADIĞI FAYDALAR -

1- Sosyalleşir; Arkadaşlarına öğrendiklerini aktararak, farklı bir atmosfer ortamı yaratır.

2- Özgüveni gelişir; Kendisini daha rahat ifade eder. Çekingenliği ortadan kalkar tek bir noktayı baz almazlar. Olaylara karşı atılgan olurlar.

3- Dil becerisi gelişir; Enstrümanı çalarken, kullandığı notalar söylediği şarkılar çocukta kelime hazinesi oluşturur. Böylece iletişim kurarken aksanı ve diksiyonu daha iyi olur.

* Ayrıca; Dil öğrenme, konuşma veya yazma ile ilgili sorun yaşayan çocuklara enstrüman eğitimi vererek desteklenmelidir.

4- Farkındalık sağlar; Çocuğun kabiliyetinin farkına varması ve bunu ortaya koyarak kendini fark etme, başarma içgüdüsü sağlar. Kendini keşfederek, müzik alanında özdeşir.

5- Problemleri çözme becerisi gelişir ( Matematiksel ); Müzik notalarını okurken, kendiliğinden sayısal becerisi gelişir.. Ritim tutarken kullandığı taktikler, hayatına da yansır. Örneğin; Ebeveyni sorduğunda matematiksel bir veri toplama, bölme gibi net bir şekilde cevap verir.



Comments


bottom of page