Depresyon toplumumuzda çok sık rastlanan bir ruhsal sorundur. Depresyonun kişiden kişiye değişen çok farklı nedenleri olabilir. Özellikle ergenlerde gözlenen depresyonun en sık rastlanan nedenleri arkadaşlık ilişkilerinde gözlenen sorunlar, aile ile yaşanan çatışmalar ve ergenin içerisinde bulunduğu döneme dair yaşadığı kafa karışıklıklarıdır. Ergenlik kişinin ruhsal ve fiziksel olarak başkalaştığı önemli bir dönemdir. ergen kişi bu dönemde başta aile içerisindeki yeri olmak üzere sınıfta ve toplumda alacağı konumu belirginleştirmek ister. Bunun nedeni bireyselleşme ve kendi sesini bulma istediğindendir. Bu istek çeşitli sorunlar yaratabilir.
Kişi ergenlik döneminde karşılaştığı sorunlara bulduğu cevaplarla yeni bakış açıları yaratır. Bazen de duygularını kontrol edemez ve nahoş hislerinin içerisinden çıkamayacağını düşünür. Bu inanç dışarıdan da desteklenirse ya da kişinin olumsuz deneyimleri artarsa ergen depresyonu gözlenebilir.
Ergenlik dönemi depresyonu kendisini çeşitli davranış bozukluklarıyla gösterir. Bu kişiler normalden az ya da fazla yemek yeme ihtiyacı hissederler. Yine benzer şekilde normalden fazla ya da az uyurlar. Yataktan çıkma konusunda isteksiz olabilirler ya da hiç durmamacasına dolaşmak isteğinde olabilirler. Her yaşta gözlenen depresyonda olduğu gibi ergenlik depresyonunda da kişi geleceğe dair umutsuzdur. Işlerinin yolunda gitmeyeceğine, kötü deneyimlerle karşılaşacağına, arkadaşları arasında dışlanacağına, sevilmeyeceğine dair çok farklı ve çeşitli inançlar geliştirebilir.
Ergenlik depresyonunun halledilebilmesi için iyi bir uzmandan yardım almak gerekir. Depresyon çoğunlukla terapi yoluyla ortadan kalkabilir. Ancak uzun süreli ve köklerini derinden alan depresyon türünde ilaç tedavisi gerekebilir.
Comments