top of page
Yazarın fotoğrafıİrem Er

Ergenlik dönemindeki çocuğuma nasıl davranmalıyım?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Ergenlik dönemi anne ve babaların çocuklarıyla ilgili en çok kaygılandığı konuların başında geliyor.Bu ara dönemde gencin kendisi hem ailesi için büyük değişimler inişler çıkışlar içeren zorlu bir süreçtir.Ergenlik döneminde olan çocuk hem kendi kişiliğini ve birey olma ihtiyacını farklı şekillerde size yansıtabilir.Bu durumda hem aileye hem de gençlik çağındaki bireye büyük sorumluluklar düşmektedir.Çoğu zaman zor ve sancılı bir dönem olmakla birlikte ebeveynlerin kendini yetersiz hissetmesi çok normaldir.




Ergenlik döneminde genç ile iletişim öncelikle sabır ister.Bu dönemde gençler ilgi alanları değişir,dış görünüşleri ile ilgileri artarken aynı zamanda kaygıları da artar. Fiziksel duygusal ve sosyal değişim içinde olan çocuk bunların etkisiyle yetişkinlerle çatışmalar halinde görülür.Derslerle ve okulla ilişkili sorumluluklarını yerine getirmemeye başlayıp arkadaşlarıyla ve romantik ilişkilerini hayatının merkezine koyar. Zaman zaman öfke patlamaları, ağlama krizleri, aşırı sosyalleşme çabası yada tamamen içine kapanma gibi davranışlar yaşanır.

Bu çatışma halinin tüm yükünü ergenlere ve ergenliğe atmak pek doğru olmaz..Anne ve babalar evlatlarının büyümekte olduğu gerçeğini kabullenemezler ve onlara çocuk muamelesi yapmaya devam ederler.Seçimlerine ve kişisel alanına saygı gösterilmediğini düşünen genç birey çözümü kavga etmekte bulur.

Unutulmamalıdır ki bu geçici bir süreçtir ve ailelerin ona göre davranması önemlidir.SORUNSUZ ERGENLİK DİYE BİRŞEY YOKTUR.

Mümkün olduğunca az hasarla bu dönemden çıkmak için su konulara dikkat edilmelidir:

1-Ergenle iletişim kurarken yargılayıcı, küçümseyici ifadelerden kaçının.

2-Başkalarının yanında eleştirmemeye, şikayet etmemeye utandırmamaya özen gösterin.

3-onlarla empati yaparak yaşadığı sorunları anlamaya çalışın,size önemsiz gelen ufak şeylerin onlar için önemli olabileceğini unutmayın.

4-Yaşıtlarıyla kıyaslamayın, kıyaslamak kendini yetersiz hissettirir,

5-Kişisel alanına ve zaman zaman yalnız kalmak istemesine saygı gösterin

6-Bu dönemde flört ilişkileri normal ve sağlıklıdır.Bu konuda yasakçı ve baskıcı olmak sizden daha da uzaklaştırır ve yalan söylemesine, zor durumda kaldığında sizden yardım isteyememesine neden olur.Mümkün olduğunca iletişime açık olun ancak her şeyi anlatmasını da istemeyin.

8-Cinsellikle ilgili konuşmaktan utanmayın ve kaçınmayın.İnternetten yada arkadaş ortamından edindiği bilgiler yanlış olabilir.Konuyla ilgili doğru kaynaklardan bilgi aldığına emin olun.

9-Yaşına uygun sorumluluk vererek kendisini göstermesine olanak sağlayın.

Tüm bunlara rağmen iletişim ve sorunlarla başa çıkmak güçleşebilir.Unutmayın siz bir ekipsiniz ergenlik dönemine kadar size ihtiyaç duyan çocuklarınız artık hayat ve tecrübelerinizi paylaşacağınız bir arkadaşınız oluyor.Onların yanında olup bu hayat macerasında ilk adımları beraber atmanız çok önemli.Bu macerada bütün anne ve babalara bol şanslar diliyorum.


DR.Emine İrem Er



Comentários


bottom of page