Ev ödevleri çocukların gün içerisinde okulda öğrendikleri bilgilerin pekiştirilmesini sağlar. Çocukların derslerde dinledikleri bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılması noktasında işlevseldir. Çocuklar ev ödevlerini yaparken okulda öğrendikleri konunun daha önce değinmedikleri farklı bir noktasını keşfedebilirler. Yeni meraklar geliştirebilirler. Bunlar da öğrenmeyi pekiştirir ve kalıcılığını sağlar.
Ödevlerin işlevsel olabilmesinin bazı koşulları vardır. Ev ödevleri, çocuğun öğrenme isteğine ket vurmayacak miktarda olmalıdır. Çocuğun akşam boyunca ödev yapması, farklı hiçbir şeye vakit ayıramaması normal bir durum değildir.
Bazı ebeveynler çocuklarına ödevlerini yaptırmak konusunda çok zorlanırlar. Bu tür evlerde ödev vakitleri adeta kabus saatlerine dönüşür. Ödevi yapan çocuk da ödevin yapılmasına yardım eden ebeveyn de çok zorlanır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Çocuk ve çocuğun ödevine yardımcı olan ebeveyn, ödev düzeni hakkında ortak bir kanaate varmalıdır. Bunun için tarafların sözünün eşit değerde olduğu bir sohbet ortamı yeterlidir. Bu muhabbet sırasında ödevlerin hangi zaman aralığında, nerede yapılacağı konuşulabilir. Çocuğun ödevlerini yaptığı ve ders çalıştığı alanın sessiz olması gerekir. Bu açıdan ödev yeri ve saati belirlenirken evin müsait bir noktası seçilmelidir. Çalışma esnasında çocuğun işine yarayacak olan malzemeler elinin altında olmalıdır çünkü sürekli bir şeyler almak üzere çalışma masasından uzaklaşması çocuğun dikkatini dağıtabilir.
Etkili bir çalışma düzeni çocuğunuzun sorumluluklarını fark etmesini sağlayacaktır. Zaman içerisinde dışsal bir uyaran olmaksızın çalışma masasına oturmak için motivasyonu olacaktır. Çalışması bir düzen içerisinde dizildiği için de asıl ilgilenmek istediği farklı konulara ait zaman yaratması kolaylaşacaktır.
コメント