top of page
Yazarın fotoğrafıNur Bersun Aynur

Öğrenci Koçluğu Nedir? Ne değildir?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Koçluk kelimesinin İngilizcesi olan ''coaching'' aslında birini bir yerden götürmek anlamına gelir. Koçluğun da amacı tam olarak budur. Hedeflerinize ulaşmak için bir yol gösterici ve yol arkadaşı istediğinizde yanınızda olacak kişi, koçtur. Tabii ki arkadaşınızla kurabileceğiniz ilişkiden farklıdır, çünkü koçluk bir eğitim sonrası elde edebileceğiniz bir meslektir.

Öğrenci koçluğu; eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliği olarak da tanımlanabilir. Öğrencinin gelişimi deyince aklınıza sadece okul başarısı, sınav stresi yönetimi veya ders çalışma programı hazırlanması gelmemeli. Başarılı olmak için öncelikle birey kendini tanımalı ve hayatını sevmeli. Kendini tanıyan bireyler, daha gerçekçi planlar yapabilir ve hedefler koyabilirler. Gerçekçi planlarla hedeflere ulaşmak her zaman daha kolaydır, bir hedefi nasıl değerlendirebileceğimizle ilgili başka bir blog yazısında buluşacağız :)




Daha önce de söylediğim gibi, öğrenci başarısı sadece akademik başarı değildir. Öğrenci koçunun öğrenciye kendisini tanıması ve hayatı olduğu gibi karşılayabilmesi üzerine destek verse dahi unutulmamalıdır ki, bizler terapist değiliz (gerekli durumlarda terapist ile ortak çalışılabilir).

Öğrenci koçluğu, öğrencilik hayatı başlar başlamaz başlaması gereken bir destek süreci değildir. Öğrencinin soyut gelişim dönemine girmiş olması yani en az 4 veya 5.sınıf olması gerekir. Bu yaş grubundan önceki öğrenciler, koçluk seansları için uygun değillerdir.

Bir süreç olduğunun yeniden altını çizmek istediğim öğrenci koçluğunun temelinde güven duygusu ve gönüllülük vardır. Öğrenci eğer gönüllü olarak koçluğa başvurmamışsa bu sürecin pek de başarılı gitmeyeceği aşikardır ve bunun ne öğrencinin ne de koçun başarısı veya başarısızlığıyla bir alakası yoktur.

Kendini tanıma ve doğru hedef koymanın neden bu süreçte gerekli olduğuna gelelim. Koçun görevi öğrenciye arkası boş bir motivasyon sağlamak değildir. ''Yaparsın, bravo, o yapıyorsa sen de yaparsın'' gibi cümleler yanlış motivasyondur ve başarı getirmez, koçun öğrenciye aşılamaya çalıştığı motivasyon ise tamamen kendini tanıyıp, kendine uygun bir yolda güçle yürümesini ve hatalarını kabul etmesini söyler. '' Yanlış yaptın, bu bir sorun değil. Yanlışının sebebini bulup nasıl düzeltebileceğin üzerine çalışalım.'' diyen bir koçunuz varsa, doğru koçlasınız !



Comments


bottom of page