Anne babaların aklına teknoloji bağımlılığı denince hemen nasıl vazgeçirebilirim nasıl engelleyebilirim gelir. Aslında ilk aklımıza gelmesi gereken çocuğunuzun bu teknolojiyi nasıl doğru kullanabileceğidir. Çağımızın çocukları ve gençleri bu teknolojinin bilgisayar,telefon gibi makinelerin içine doğdular. Bununla beraber anne babalar çocukluklarının belirli bir kısmını bu teknolojiden mahrum geçirmiş oldukları için çocukluklarını nasıl yaşadılarsa genç yaştaki çocukları için de aynısını isterler.
Araştırmalara göre günümüzde yetişkin insanlar dahi ortalama 4.7 saatini akıllı telefonlarına harcıyorlar bir de buna tabletler ve televizyon eklenince gözlerimiz 11 saatlik dev bir mesai harcıyorlar. Çağımız insanını 7 den 70 e bütün insanları etkileyen teknoloji bağımlılığının nedenleri çeşitlidir; utangaçlık ve sosyal anksiyete bunların en etkili olanıdır. Çok utangaç veya diğer insanlarla iletişime geçmekte zorluk yaşayan gençler, kaçış yolu olarak internete sığınabiliyor. İnternet, bu kişiler için yüz yüze iletişime gerek kalmadan vakit geçirebilecekleri adeta güvenli bir limandır.İnternet bağımlılığının bir başka nedeni de gencin çevresindeki arkadaşlarının hayatının üzerindeki etkisidir.Yetişkin olma yolunda kendini arayan bireyler yanlış kişileri rol model olarak alabilirler,İnternet bağımlılığı ,teknoloji bağımlılığı ya da oyun bağımlılığı bu rol modelliğe dahildir.Kendini arkadaşlarının arasında sosyal olarak ispatlamaya çalışan çocuk, oyunda en güçlü karaktere sahip olmak için saatlerce o oyunu oynayarak zaman içinde farketmeden bunun bağımlısı olur.
Bu bağımlılıktan çocuk ve gençler hatta yetişkinler çok zarar görürler,Bu zararların içinde ruhsal ve fiziksel etkenler yani zaman kavramını yitirme,aşırı savunmacılık ,korku, yalnızlık hissi, rutin işleri yerine getirirken sıkılma gibi hatta sırt ağrıları, baş ağrıları,uykusuzluk ve ileri derece boyun ağrıları ,kamburluk, aşırı kilo kaybı veya obeziteye yol açmaktadır. Özetle teknoloji doğru amaçlarla kullanıldığında faydalı ,aşırı ve yanlış kullanıldığında ise zararlıdır.
Peki çocuklarda ve ergenlik çağındaki gençlerde bunu nasıl önleyebiliriz ve doğru kullanmalarını sağlayabiliriz.Çocuklarda teknoloji bağımlılığını erken yaşlarda önüne geçmek ailelerin dikkati sayesinde daha hızlı kontrol altına alınabilir.Anne ve babalar çocuğunuzun okul performansı ,arkadaşlarıyla ilişkisini nasıl etkilendiğini gözlemleyin,İnterneti yasaklamayın,yasak bir çözüm değil ancak süre getirmek bir çözüm.
Alışkanlıklarınızı gözden geçirin çünkü çocuklarınız sizin dediklerinizi değil yaptıklarınızı örnek almaya meyillidirler. Sevdiği oyunları deneyin.Mesela, fantastik oyunlar oynamayı seven bir çocuk fantastik hikaye kitaplarından da hoşlanabilir.Bilgisayarı ve teknolojik aletleri evin herkese açık bölümünden kullandırın.Bunu yapmanızın nedeni internette her türlü içerik bulunduğu için bu içerikleri kontrollü bir şekilde denetlemelisiniz.Online kullanım alışkanlıklarını takip edin.Çeşitli yazılım ve uygulamalarla çocuğunuzun ne tür uygulamalarda zaman geçirdiğini önceden bilerek aksiyona geçebilirsiniz.Sosyal yeteneklerini mutlaka açığa çıkarmaya çalışın.
Unutmayalım ki çocuklarınız bu teknoloji çağının için doğdular.Teknolojinin ne kadar çok değil ne kadar faydalı kullandığı önemlidir.
DR.EMINE IREM ER
Commenti