Ruhun gıdası olan müzik, herkesin hayatında önemli ve özel bir yere sahiptir. Herkesin hayatına bir şekilde dokunan müziğin çocuklar üzerindeki etkisi çok önemlidir. Özellikle gelişme döneminin ilk yıllarında çocuğun müzik ile yakın ilişki içinde olması onun hayatında pek çok noktada önemli katkılar sağlar.
Akademik gelişim; dil gelişimi, fiziki gelişimi, sosyal ve duygusal gelişimi gibi tüm gelişim safhalarında müzik ile çok yönlü bir ilerleme kaydedebilir. Müzik, çocuğun her yönden donanıma sahip olması için en önemli destekleyiciler arasında yer alır.
Müzik, özellikle çocukların üzerinde eğitici ve öğretici bir özelliğe sahiptir. Çocuğun kendini en açık şekilde, doğru olarak ifade edebilmesi, karşı tarafa kendini anlatabilmesi, sağlıklı bir iletişim kurabilmesine müzik büyük fayda sağlar. Özellikle okul öncesi dönemde müzik ile ilgilenmeye başlayan çocukların birey olma yolunda önemli adımlar attığı görülür.
Müziğin Çocuk Üzerindeki Etkileri
Çocuklar, 1 yaşından sonra sesleri duymaya ve tanımaya başlar. Bu dönemlerde müzik de onun dikkatini çekmeye başlar. 1 yaşından itibaren çocukta müziğe tepki veren birtakım davranışlar görülebilir. Müzik duyduğunda ellerini birbirine vurarak müziğe eşlik edebilir, benzer sesler çıkarabilir. Tüm bunlar aslında çocuğun müzik ile olan ilişkisinin başlangıcıdır. Çocuk artık müzik ile birlikte hareket etmeyi öğrenir.
Müziğin elbette ki onun gelişimine de katkıları vardır. Müzik, çocuğun gelişiminde olumlu yönde bir ilerleme sağlayan, onun estetik bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olan bir alandır.
İşitsel zekâsının artmasına, dinleme alışkanlığı kazanmasına, dilinin ve beyninin gelişmesine, sosyalleşmesine, konsantrasyon becerisi oluşturmasına da imkan sunar. Bu sebeple müziği, çocuğun hayatında özel ve önemli bir yere koymanın faydaları vardır.
Yapılan araştırmalara göre müzik ile büyütülen çocukların akademik başarılarının daha iyi olduğu gözlenmiştir. Çünkü müzik, çocuğun beyin gelişimini destekler. Aynı şekilde müzik ile ilgilenen çocuğun kendini ifade etme becerilerinin de daha gelişmiş olduğu gözlemlenmiştir. Sözlerin ritim ile birleşmesi çocuğun bilgiyi daha kolay öğrenmesine olanak sağlar.
Müzik ve Dil Gelişimi
Müzik eğitiminin dil gelişimine katkıda bulunur. Şöyle ki, müzik, dilin gelişimini sağlayan beynin sol tarafına fiziksel bir katkıda bulunur. Çocuk, bu yararı kullanarak, yeni bilgiler ile tanıdığı şarkıları ilişkilendirerek daha çabuk öğrenmeye başlar. Dil, okul öncesi dönemde geliştiği için bu dönemde çocuğa dinletilen şarkıları, tekerlemeleri söylemesi, onun gelişimine katkı sunar. Okul döneminde okuma yazma öğrenimi de daha kolay olur.
Müziğin Motor Becerilere Katkısı
Müzik ile ilişki içinde olunduğu zaman çocukların birden çok fonksiyonunu çalıştırmaya başlar. İşitme, ses taklidi, dokunma, hareket... Bu tepkiler, çocukların çok yönlü bir gelişim sağlamasına yardım eder. Bilişsel yetenekleri de gelişir, dinleme alışkanlığı edinir, sessiz kalabilme alışkanlığı da kazandırır. Müzik aynı zamanda çocuğun disiplin edinmesine, adapte olabilmesine, özgüven sahibi olmasına, sorumluluk alabilmesine de yardım eder.
Müzik, Performansı Arttırır
Müzik, gelişim için adeta terapi özelliği taşımaktadır. Müzik ile uzun süre zaman geçirildiğinde (uzun ve istikrarlı) çocukların beyni daha çok çalışır, motor becerileri zengin bir şekilde gelişir. Hayatında müziğe önemli bir yer ayrılmış çocuğun dil ve matematik derslerinde daha çok başarılı olduğu da gözlenmiştir. İletişim kurma, sosyalleşme aşamasında sözel hafızayı destekleyen müzik, sayısal alanların gelişimi için de önemli faydalar sunar. Bir müzik aleti çalmak, düzenli olarak bu aleti çalmaya devam etmek çocuğun hafızasını güçlendirir. Ayrıca çocuğa bir çalışma disiplini kazanmasını sağlar ve bu disiplini pekiştirir.
Tüm bu faydalar için ne yapabilirim?
Birlikte şarkı söyleyebilir, ara ara evde onun gelişimini destekleyecek müzikler açabilirsiniz. Çocuğunuzla konserlere, müzik atölyelerine katılabilir, müzikli gösterilere gidebilirsiniz,, onu bir kursa gönderebilirsiniz. Ve en önemlisi, müziğin onun hayatında olumlu etkilerini fark ederek bunun bilincinde olduğunu ona hissettirmelisiniz. Böylelikle çocuğunuz, yaptığı işin sadece kendisini değil, etrafındakileri de mutlu ettiğini görür, ilgisi artarak devam eder.
Müziğin çocuğunuz üzerindeki faydalarını arttırmak için internet sitemizdeki eğitmenlerimizden destek alabilirsiniz.
Commentaires